Gyógynövények az immunrendszer szolgálatában

Gyógynövények az immunrendszer szolgálatában

Gyógynövények az immunrendszer szolgálatában

Tapasztalataim szerint az immunrendszert három dolog képes a leginkább megtépázni: a stressz, a kialvatlanság, és a tél. E három tényező együttes kombinációja garantált betegeskedést jelent, mindaddig, amíg nem teszünk ellene, tudatosan. A tél évszaka, azaz a fényhiány, a természet csendje azt üzeni: lassíts, pihenj, vonulj el! Mégis, fegyorsult életvitelünkben aligha akad olyan, aki ezt be tudná tartani. Marad tehát az immunerősítés, amit nem csak laboratóriumban előállított kapszulák formájában, hanem friss zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények fogyasztásával is elérhetünk. A gyógynövények nem csak a vitaminok pótlására alkalmasak. Megfelelő alkalmazás mellett hatékony segítőink, hogy szervezetünk gyorsabban gyógyuljon és regenerálódjon, amikor egy megfázás vagy influenza ledönt a lábunkról.

Gyerekkorunkban gyakran jártuk az erdélyi réteket, mezőket Macalik Ernő csíkkarcfalvi füvesemberrel, aki szívesen tanítgatott minket a gyógynövények tudományára: például, hogy melyik napszakban (nem mindegy ugyanis, hogy reggel vagy este) gyűjtögessünk, a növény mely részét szedjük le (levelét, szárát vagy virágát), hogyan szárítsuk, vagy miként készíthetünk belőlük főzetet, teát, hogy ne veszítsék el hatóanyagaikat. Azt is megtanultuk Ernő bácsitól, hogy betegségtől függően egyes gyógynövények meglepő gyorsasággal képesek kifejteni hatásukat, míg más nyavaják esetén akár hónapokig, kúraszerűen kell fogyasztani, hogy a kívánt hatást elérjük.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a gyógynövényeket, amelyeket bátran bevethetsz védekezőképességed fokozására, vagy gyógyulásod elősegítésére.

Gyógynövények az immunrendszer szolgálatában

Fontos megjegyezni, hogy mielőtt alkalom-, vagy kúraszerűen nekilátunk a gyógynövények fogyasztásának tájékozódjunk az elkészítés módjáról, a hatóanyagokról, és a hatásukról. Bizonyos betegségek, krónikus állapotok vagy más gyógyszerek együttes alkalmazása esetén egyes gyógynövények fogyasztása kifejezetten ellenjavalt, vagy mellékhatások léphetnek fel.

Borsmenta és fodormenta 

Számomra „A TEA” (így, nagybetűkkel) mentából készül. Nagytata termesztette a kertben, ezen nőttünk fel. Azon túl, hogy finom, számos jótékony hatása van, amelyre Dr. Kmeth Sándor írásában bukkantam rá: 

“A borsmenta inkább serkentő, emésztés- és étvágyjavító, idegerősítő, nyugtató, görcsoldó, felfúvódást szüntető, hurutcsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, izzasztó hatású. A fodormenta inkább lazító, nyugtató, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, nyálkahártya- és sebnyugtató, enyhe fertőtlenítő, lázcsillapító. Nem melegít annyira, mint az ikertestvére. Alapjában véve hasonló hatásúak, egymással helyettesíthetők, részleteikben viszont mutatnak eltérést. A fodormentát a borsmenta gyengébb változatának tartják, ám ez csak nagyvonalakban igaz.

Mindkettő hűsítő, a nyálkahártyán hideg érzetet keltő, epehajtó, fájdalomcsillapító, érzékeket tisztító, puffadást szüntető, szélhajtó, testet, izomzatot ellazító hatású, méregtelenítő.

A légzőrendszer problémáira mindkét növény igen javallt. A borsmenta a hurut feldolgozására ösztökél, ezért inkább vizes alkatúaknak ajánlott, míg a fodormenta a gyulladások lelohasztására, a hurut kiszárítására alkalmasabb, ezért inkább tüzesebb alkatúaknak, illetve gyulladásos esetben javallt. A légcsövekből kiszárítják a hurutokat, a torok gyulladását enyhítik. A tüdőt nyákjai leválasztására, ürítésére serkentik, légzését felszabadultabb állapotba segítik. Alkalmazásuk ilyen célra inhalálás formájában, esetleg szaunaolajként igen ajánlott. Használatuk a felfázásos, meghűléses, lázzal járó állapotok rendezésére főleg nyáron javasolt. Kitisztítják az orrmelléküregekből a bennük felhalmozódott hurutokat. Csökkentik a légzés görcsös, fulladásra emlékeztető jellegét, ezért asztmás tünetek megelőzésére, kezelésére javallt.”

forrás: Dr. Kmeth Sándor – Herbárium (Szeged, 2013)

Kakukkfű

Ugye neked is ott lapul a konyhaszekrényben? Gondoltad volna, hogy nem csak a főzéshez használhatod? Nos, a kakukkfű nem csak kiváló fűszer, hanem a belőle készült főzet gátolja a baktériumok szaporodását, fertőtlenít, köptető hatása van, és csökkentheti a gyulladást.

Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van. Újabban vírusos betegségekre javasolják. A nők növényének is nevezik, mert vérzési rendellenességeket és görcsöket szüntet.”

Forrás: Kiss Verus – HáziPatika.com

Hársfa

Nátha, orrdugulás és megfázás esetén kiválóan alkalmazható. Izzasztó hatását a második – harmadik bögre után már érezhetjük, érdemes tehát az ágyba bújva, jó melegen betakarózva elfogyasztani, hadd dolgozzon az immunrendszer.

Gyulladáscsökkentő, nyákoldó, köhögéscsillapító, azaz igazi „megfázás elleni” csodaszer.

Bodza

A bodzát gyakran használják a hársfával együtt, ugyancsak izzasztó, immunserkentő hatása miatt. Megfázásra, hörghurutra kiváló, felszabadítja a légutakat, csillapíthatja a lázat.

Csipkebogyó

Magas C-vitamint tartalma miatt nagyon hatásos immunerősítő. Fogyaszthatod szörp, lekvár vagy tea formájában is. Ernő bácsitól tanultam, hogy csipkebogyóból hideg kivonatot is lehet készíteni, ugyanis a hatóanyaga nagy hőfokon elillan (emiatt nem érdemes forrázni), inkább hideg, vagy langyos vízben áztatni több órán, vagy akár napon át.

Bíbor kasvirág – Echniacea

Eredményesen használható fertőző betegségek, influenza vagy meghülés esetén.

Dr. Kmeth Sándor szerint:

“A nyirokrendszert főzetének vagy hígított tinktúrájának megelőző fogyasztásával tisztíthatjuk, ezáltal csökkenthetjük az immun-terheltség miatti allergia megjelenését, és növelhetjük a fertőző betegségekkel szembeni ellenállást.
Ezek miatt régebben rendszeresen alkalmazták influenzajárványos időszakokban, vagy akár meghűlés esetén is. Érdemes az őszi és tavaszi fáradtság időszakában fogyasztani.”

 

Az oldalon sütiket használunk, melynek segítségével oldalunk látogatottságát mérjük, valamint a közösségi portálokon található oldalainkhoz való gyors hozzáférést biztosítjuk. A sütik segítségével információkat osztunk meg hirdetési, közösségi média és elemző partnereinkkel a weboldalunk, illetve közösségi oldalaink használatáról, melyek alapján statisztikák, illetve hirdetések készülhetnek. A weboldal további használatával beleegyezel a sütik használatába. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás