Gyógynövények, keverékek - Szénafüvek Családi Manufaktúra

Keresés az oldalon

Gyógynövények, keverékek

A természet megajándékozott bennünket gyógynövényekkel. Illatuk, rezgésük, energiájuk szelíden gyógyítja, harmonizálja testünket-lelkünket. Pihentető párnáinkba a dédnagymamánktól örökölt receptúrák és tudás szerint ezeket az illatos gyógynövényeket töltjük tönkölypelyvával keverve:

A Szénafüvek Családi Manufaktúra Kft. termékek töltete saját receptúra alapján összeállított gyógynövénykeverékek, melyet tisztított tönkölypelyvához vagy kősóhoz keverve különféle párnákat, közérzetjavító termékeket készítünk

A 4 gyógynövényből álló Szénafüvek keverék a benne levő gyógynövények  jótékony hatásait ötvözi. Citromfüvet tettünk bele, mert idegerősítő és nyugtató hatású. Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra javasolja a népi gyógyászat. Külsőleg alkalmazható sebfertőtlenítésre, zúzódásra, reumatikus fájdalmakra. Levendula virágot tartalmaz elősegítve a nyugodt, mély alvást. Illóolaj tartalma kiváló hatású légúti megbetegedések, hörgőgyulladás esetén. Baktériumölő hatása miatt külsőleg hasznos égési sérüléseknél, gyulladt bőr esetén és rovarcsípések ellen. Kamilla a gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt a gyógynövénykeverék egyik fontos összetevője. Sóval keveredve fokozódik a hatása, légzéskönnyítő, gyulladáscsökkentő és légúttisztító hatása rövid időn belül tapasztalható. Borsmenta a légúttisztító és köhögéscsillapító hatása miatt kapott helyet a gyógynövény keverékben. Átütő illata segít nehézlégzés esetén, szervezetedre üdítő, frissítő hatást gyakorol. Külsőleg alkalmazva kitűnő rovarcsípések, viszketések kiegészítő kezelésére.

A 4 gyógynövényből álló Szénafüvek keverék az erdélyi kősóhoz adva a sópárna, a tönkölypelyvához keverve pedig a kispárna,  a nyakpárna és a díszpárna tartalmazza.

A Szénafüvek Családi Manufaktúra Kft. termékek töltete saját receptúra alapján összeállított gyógynövénykeverékek, melyet tisztított tönkölypelyvához vagy kősóhoz keverve különféle párnákat, közérzetjavító termékeket készítünk

10 gyógynövényből álló Szénafüvek keverék a benne levő gyógynövények  jótékony hatásait ötvözi. A levendula virága, majoranna, rozmaring, borsikafű, citromfű, kamilla, borsmenta, ánizsmag, mustármag, bazsalikom egyenként is igen hasznos, sokoldalúan használható, a népi- és természetgyógyászatban előszeretettel alkalmazott gyógynövényünk. Keverékként intenzívebb, sokoldalúbb élmény érhető el, mivel egymás hatását kiegészítik és fokozzák. Tönkölypelyvával keverve a 10 gyógynövény keveréke becsempészi otthonodba a ropogós, illatos széna intenzív, egyedi aromáját, a természet frissességét.

A 10 gyógynövényből álló Szénafüvek keverék tönkölypelyvához adva a közepes párnák és a díszpárnák töltete.

Minden párnatöltelék alapja a tönkölybúza szemeket beborító héj, a tönkölypelyva ami igen kedvező hatást gyakorolhat a szervezetedre. Kiválóan alkalmazkodik a fejformához így az új tönkölypelyva párnád könnyen válik a legkényelmesebb alvótársaddá. Ellenálló a kórokozókkal szemben így az élősködök sem telepednek meg benne, a népi megfigyelések szerint nem tapasztalták esetleges allergizáló hatását. A tönkölypelyva a benne lévő kovasavat kibocsátva jótékony hatással lehet szervezetedre. Kiváló közérzetjavító hatása miatt a népi gyógyászat régóta alkalmazza. Füves asszonyok, gyógynövényes emberek leírásai szerint nyugtató, stresszoldó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása lehet, enyhítheti a migrénes fejfájást, az alvászavarokat, menstruációs fájdalmat, oldhatja a feszültséget. Nyugtalan, pocakfájós gyerekekre és felnőttekre egyaránt jó hatású lehet.

A tönkölypelyva jótékony hatását fokozza a hozzáadott 4 gyógynövényes Szénafüvek keverék vagy a 10 gyógynövényes Szénafüvek keverék.

levendula virága, majorannarozmaringborsikafűcitromfűkamillaborsmentaánizsmagmustármagbazsalikom egyenként is igen hasznos, sokoldalúan használható, a népi- és természetgyógyászatban előszeretettel alkalmazott gyógynövényünk. Keverékként intenzívebb, sokoldalúbb élmény érhető el, mivel egymás hatását kiegészítik és fokozzák. Tönkölypelyvával keverve a gyógynövénykeverékek becsempészik otthonodba a ropogós, illatos széna intenzív, egyedi aromáját, a természet frissességét.

A tönkölypelyva télen fűt, nyáron hűt, így mindig komfortos “viselet”. Kiválóan átszellőzik, nem lehet beleizzadni. A pelyva nagyon szereti a napot, hiszen onnan nyeri energiáját. Amikor csak teheted, tedd ki a pelyvapárnádat napozni, néha-néha pedig gőzöld át és szárítsd meg a forró nyári napon.

ELŐFORDULÁSUK

A mediterrán és a mérsékelt, szárazföldi éghajlatú területeken szinte mindenhol meg- találhatók. Kedvelik a napsütötte réteket, erdőszéleket, a jó vízellátású, tápanyagban gazdag talajú területeket. Napjainkban nagyüzemben is termesztik.

GYŰJTÉSÜK

A növény föld feletti részét – levelét, szárát, virágát – használjuk, ezért a további hasznosításra szánt növény begyűjtését lehetőleg telihold idején végezzük, kora délután, napsütéses időben. Lehetőleg száraz, árnyas helyen, letakarva szárítsuk, és légmentesen lezárva tároljuk.

FELHASZNÁLÁSUK

A friss növényt felhasználhatjuk forrázat, növénypépes pakolás, illóolaj készítésére és közvetlen fogyasztásra. Illóolajának hatóanyaga alacsony hőmérsékleten (4 Celsius fokon) kikristályosodik. A nyers növény nagyobb mennyiségét megtörve, 2-4 hétig meleg, növényi olajban tárolva, majd leszűrve mentolos olajat készíthetünk. Alkalmazhatjuk füst, valamint boros, tejes, ecetes készítmény formájában is.

A mitikus hagyomány szerint Hádész (római megfelelője Plútó) kedvesét, Minthét a féltékeny feleség, Perszephoné mentává varázsolta, így Minthé tehetetlenségében már csak e finom aromát tudta ajándékozni Hádésznak. Füstjét szertartásosan házak, szent helyek megtisztítására használták, mivel távol tartja az ártó influenciákat, a mérges rovarokat, kígyókat.

ÍZE

A borsmenta aromás. A fodormenta aromás.

ENERGETIKAI HATÁSUK

A borsmenta a szelet fokozza, a tüzet csekély mértékben fokozza, a vizet csökkenti.

A fodormenta a szelet fokozza, a tüzet, vizet csökkenti.

Mindkettő szárító hatású, enyhén hűtő. Míg a borsmentának érezhető, enyhe melegítő hatása is van, addig a fodormentának nincs. Ha a borsmenta forrázatát melegen fogyasztjuk, akkor izzasztó hatású, ha hidegen, akkor hűsít, mint a fodor-menta.

ÁLTALÁNOS HATÁSUK

A borsmenta inkább serkentő, emésztés- és étvágyjavító, idegerősítő, nyugtató, görcsoldó, felfúvódást szüntető, hurutcsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, izzasztó hatású. A fodormenta inkább lazító, nyugtató, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, nyálkahártya- és sebnyugtató, enyhe fertőtlenítő, lázcsillapító. Nem melegít annyira, mint az ikertestvére. Alapjában véve hasonló hatásúak, egymással helyettesíthetők, részleteikben viszont mutatnak eltérést. A fodormentát a borsmenta gyengébb változatának tartják, ám ez csak nagyvonalakban igaz.

Mindkettő hűsítő, a nyálkahártyán hideg érzetet keltő, epehajtó, fájdalomcsillapító, érzékeket tisztító, puffadást szüntető, szélhajtó, testet, izomzatot ellazító hatású, méregtelenítő, valamint emmenagogum.

Minőségük rokon az éter elemmel, ezért alkalmasak az élettani működések ritmusának befolyásolására. Mivel könnyen átjárnak a szervezet határain, más növényekkel együtt adva gyorsítják azok hatását és elősegítik bejutását a mélyebb szövetekbe.

Mind az öt érzékszerv érzékenységét fokozzák, de leginkább a látást tisztítják, élesítik.

LÉLEKTANI HATÁSUK

Csökkentik az érzelmek túlsúlyát, megzabolázzák a túlzott törekvési kedvet. Lehiggasztják a forrongó önérzetet, kitisztítják a ködös, zavaros gondolatvilágot, és segítenek eloszlatni a gondfelhőket, a borongós érzelmi állapotokat. Segítenek fel-dolgozni azokat az élményeket, amelyeket már „nem vesz be az ember gyomra”, vagy amelyekhez „már gyenge az idegzete”. A zaklatottságot oszlatják.

A borsmenta erősíti a tisztánlátás képességét, a szemlélődő állapot kialakulását, a „nyitott szemmel járást”. A fodormenta hozzásegít az életigenlő létszemlélethez, a mérgek eloszlatásához.

RÉSZLETES ISMERTETÉSÜK

Forrázatuk szájfertőtlenítőként, gyulladáscsökkentőként alkalmazható, illetve illó-olajuk gyógyászati céllal, ínygyulladás kezelésére alkalmas fogkrém, szájvíz készítéséhez használható fel. Fokozzák a nyálelválasztást, így alkalmasak a szájszárazság tüneteinek enyhítésére.

Mindkettő nyugtatja a gyomrot. A borsmenta étvágygerjesztő, emésztést fokozó, segít a gyomornak „megfőzni” az ételt. Gyomorrontás esetén támogatja, fertőtleníti a gyomrot, valamint elősegíti a gyomortartalom továbbhaladását, rothadásának megszüntetését, ezzel együtt a gázképződést. A borsmenta csökkenti a gyomoridegességet, a gyomorgörcsöt. Szünteti az émelygést, ezért a gyengébb gyomrúak utazás előtt fogyasszák forrázatát, kockacukorra csepegtetett illóolaját, vagy rágcsálják nyers levelét. A tradicionális konyhák étkezés után az emésztést megkönnyítendő friss mentaleveleket tálaltak fel. A borsmenta kiváló a gyomor hurutos állapotaira. A középkorban a gyomorvérzéssel, vérhányással járó gyomorsebek nyugtatására sóval és kevés ecettel összefőzött fodormentalevelet ajánlottak kúraszerű alkalmazásra. A borsmenta töményebb és nagyobb mennyiségű forrázatának fogyasztása kiűzi a gyomorban megtelepedett gilisztákat. A tápcsatorna teljes további szakaszán kifejti bélgörcsoldó, erjedést, felfúvódást, kólikát szüntető, szélhajtó és fertőtlenítő hatását Felszámolja a bélrenyheséget, és a beleket a pangó bélsár kiürítésére készteti.

Hashajtásnál az esetleges bélgörcsök kiküszöbölése érdekében javallt forrázatának fogyasztása.

A borsmenta nem csak az epét hajtja ki, hanem a hasnyálmirigy nyákjait is, és kiküszöböli az emésztési zavarok nagy részét. A máj zsírosodását visszafogja, az agresszív vagy renyhe epetermelést kiegyensúlyozza.

A fodormenta a vizeletkiválasztó szervrendszerre gyulladáscsökkentő, irritáció-, fertőzés- és pangásszüntető hatású. Ellazítja a vese szűrőrendszerének tónusát, ezért fokozza a vizeletképzést, s így vízhajtó hatású. Javítja a szövetek határainak átjárhatóságát, ezért a különböző testtájakon kialakuló ödéma felszámolásához keverékek összetevőjeként javallt.

A légzőrendszer problémáira mindkét növény igen javallt. A borsmenta a hurut feldolgozására ösztökél, ezért inkább vizes alkatúaknak ajánlott, míg a fodormenta a gyulladások lelohasztására, a hurut kiszárítására alkalmasabb, ezért inkább tüzesebb alkatúaknak, illetve gyulladásos esetben javallt. A légcsövekből kiszárítják a hurutokat, a torok gyulladását enyhítik. A tüdőt nyákjai leválasztására, ürítésére serkentik, légzését felszabadultabb állapotba segítik. Alkalmazásuk ilyen célra inhalálás formájában, esetleg szaunaolajként igen ajánlott. Használatuk a felfázásos, meghűléses, lázzal járó állapotok rendezésére főleg nyáron javasolt. Kitisztítják az orrmelléküregekből a bennük felhalmozódott hurutokat. Csökkentik a légzés görcsös, fulladásra emlékeztető jellegét, ezért asztmás tünetek megelőzésére, kezelésére javallt.

A borsmenta belsőleg alkalmazva, visszafogja az idegrendszer központi izgatottságát Mivel a vastagbélből kihajtja a gátló Szelet, az idegi feszültséget is felszámolja, erősíti az idegműködést, megkönnyíti az ingerületvezetést. A fejfájás migrénes faj¬táját felszámolja. Megnyugtatja, kilazítja az idegrendszert, ezért az izomgörcsöket, illetve az izom tónusát is feloldja. Az idegkimerültséget, a szemhéj és az arcizom rángását szünteti. Idegi frissítő, de túlzásban visszaüt.

A borsmenta illóolaját vagy az azzal készült krémet külsőleg is használhatjuk be- dörzsölésre, izomfájdalom szüntetésére, az izmok vérellátásának fokozására, sport- tevékenység előtti bemelegítésre.

A fodormenta belsőleg és külsőleg alkalmazva egyaránt hideg érzetet kelt a bőrön és a nyálkahártyákon testszerte. Ezért alkalmas égési sérülések, égő kiütések, sebek fertőtlenítésére, fájdalmuk enyhítésére külsőleg borogatásként, lemosóként és belsőleg adagolva is. Ajakherpeszre illóolaját, nemi herpeszre a belőle készült ülő- fürdőt ajánlják.

Az altesti görcsöket oldja, a simaizomzat tónusát lágyítja. Menstruációs rendellenességek kezeléséhez javallt. A méh izomzatának görcsösségét csökkenti, vérzését, gyulladását visszafogja, nagyobb mennyiségben viszont megindítja a vérzést, kihozza a halott magzatot. Vetélést is okozhat, ezért viselős állapot esetén csak mértékkel alkalmazzuk. A korai magömlés kezelésére is alkalmas mint idegerősítő és altesti nyugtató.

Mérges rovarok csípésére, kutyaharapásra, kígyómarásra illóolaja vagy ecetes sóval főzött készítménye pakolás vagy borogatás formájában javasolt.

ELLENJAVALLAT

Kiszáradás esetén ne alkalmazzuk, csak kiegészítővel. Kismamáknak szülést megelőző három hónapban ne adjuk, vagy csak nagy elővigyázatossággal, Szoptatás idején kerüljük. Túlzott fogyasztásuk keringési és légzési ritmuszavarokhoz vezethet. Gyermekeknél gyomorémelygést okozhatnak, ezért illóolajat sose adjunk nekik. Illóolajuk nagy mennyiségű fogyasztása halálhoz vezet!

 

/Forrás: Dr. Kmeth Sándor – Herbárium 118.old.-120.old./

ELŐFORDULÁSA

A mérsékelt égöv minden területén előfordul. Mezők, ligeterdők, patakpartok növénye. Manapság nagyüzemben is termesztik, de konyhakertben, díszkertben is érdemes tartani, meghálálja a törődést illatával, virágával. Kiváló mézelő növény.

GYŰJTÉSE

Mivel gyógyászati célból a növény teljes föld feletti részét hasznosíthatjuk, ezért telihold idején érdemes begyűjteni, lehetőleg nyár közepétől. Száraz, napsütéstől védett helyen szárítsuk, lezárva tároljuk. Aromában gazdag, ezért egy évnél tovább nem javasolt tárolni, mert erejét veszti. Évente érdemes újat gyűjteni.

FELHASZNÁLÁSA

Forrázat, tinktúra, boros áztatmány, illóolaj, krém formájában alkalmazható.

A hagyomány szerint füstjétől menekülnek az élősködő rovarok, az ártó démonok, így a lakóhelyek és kultikus helyek megtisztítására használták.

ÍZE

Keserű, aromás, savanyú, fanyar

ENERGETIKAI HATÁSA

A szélre vegyes hatású, a tüzet fokozza, a vizet csökkenti. Szárító, melegítő hatású.

ÁLTALÁNOS HATÁSA

Nyugtató, görcsoldó, simaizom-lazító, hörgőtágító, izzasztó, vízhajtó, emésztést rendező, hurutcsökkentő, szélhajtó, látásjavító, vérnyomáscsökkentő, keringést javító hatású, emmenagogum.

LÉLEKTANI HATÁSA

Megnyugtatja a gondolatvilágot, segít kiküszöbölni a szennyező behatások által ingerelt elme görcsös félelmeit, fóbiáit. Fokozza az élményfeldolgozó képesség hatékonyságát. Enyhíti a halálfélelem, a szorongás okozta gátoltságot. Segíti az elengedés képességét. Szünteti az érzelmi nehézkességet, a tompaságot, a zavarodottságot és az ingerültséget is, ezzel javítja a tisztánlátást. Frissítő, életerő-fokozó hatású, megnyitja a szívet.

RÉSZLETES ISMERTETÉSE

Csökkenti a túlzott mértékű nyálképzést. A gyomorfalra rakódott hurutokat feloszlatja, megmozdítja, és elősegíti további feldolgozásukat. Ezért forrázatának fogyasztása a hurutos, megfázásos őszi időszakokban akár megelőzésképpen is javallt. Enyhe gyomorrontás esetén kúraszerűen alkalmazandó. Szünteti a gyomor émelygését, görcseit, a hányinger érzését, megnyugtatja, erősíti a gyomrot, segít az étvágy helyreállításában.

A tápcsatorna egész szakaszán szünteti az erjedő, rothadó folyamatokat, így csökkenti a felfúvódást, sőt kúraszerűen alkalmazva meg is szünteti azt. Az emésztőnedvek hatékonyságát a termelődés szabályozásával fokozza. Híg forrázata alkalmas a hasfájós csecsemők panaszainak kezelésére.

A máj működését és az epe termelődését normalizálja, így a keringő nedvek méregtelenítését és az emésztés hatékonyságát egyaránt javítja. Deríti a nedveket és a kedveket, télvíz idején érdemes boros áztatmányát, tinktúráját rendszeresen fogyasztani.

A szívre is jótékony hatású, javítja annak energiaállapotát. A heves szívverést és a stresszel együtt járó szívritmuszavart szünteti. Az érrendszer simaizmainak ellazítása révén a magas vérnyomás egyik ellenszere. Rendszeres alkalmazása a bal karba sugárzó szívtáji fájdalmakat (angina pectoris) jelentősen enyhíti, szünteti. A régiek szerint a szív és az ész boldogítója. Fokozza az agyi vérkeringést, és szüntetni képes az agyi erek szűkületeit, dugulásait.

Az idegrendszerre kifejtett áldásos hatása közismert. Az ájulásra, sápadtságra, múló idegbajra, zavarodottságra, hipochondriára hajlamos, gyenge idegzetű emberek gyógyszereként tartották számon a középkorban. E tünetek ellensúlyozására alkoholos készítményeinek vagy forrázatának rendszeres fogyasztása alkalmas. Az izgatottságot, ingerlékenységet, melankóliát, bánatot, aggódást, pánikot szünteti. A mániákus depresszió kezelésének egyik igen javallt szere. Lefekvés előtt fél órával elfogyasztott forrázata jó alvást és friss ébredést biztosít.

Görcsoldó hatását az egész szervezet simaizomzatára kifejti, emellet hatékony idegi nyugtató, erősítő minden túlterheltséggel, kimerültséggel, feszültséggel járó állapotban.

A hurutok csökkentése és a simaizomzat ellazítása révén képes rendezni az asztma fulladással, nehézlégzéssel járó tüneteit, és könnyíti, szabaddá teszi a légzést.

Szárító, közepesen vízhajtó és izzasztó hatásával befolyásolja a vízháztartást. A nedvekkel együtt a bennük keringő mérgeket is segít eltávolítani, miközben azok újraképződését is fékezi. Ezért alkalmas a reumás tünetek kezelésére.

A szervezetben, az idegekben tanyázó és különböző formában (ajakherpeszként, nemi herpeszként, övsömörként) megjelenni képes herpeszvírus aktív ellenszere, segítségével a kellemetlen tünetek visszaszoríthatóak. Ehhez érdemes kúraszerűen, külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazni forrázat, tinktúra, krém vagy olaj formájában. A bőr fertőzött sebeit, akárcsak a herpeszes hólyagokat, eredményesen kezelhetjük olajával vagy a forrázatából készült borogatással.

A méh simaizomzatára nyugtató, görcsoldó hatású. Segít megindítani, rendszeressé tenni a havi tisztulást és visszafogni az alhasi felvizesedést, ezért már pár nappal a várható idő előtt érdemes alkalmazni. A korai magömlés kezelésére is javallható.

ELLENJAVALLAT

Várandós állapot, kiszáradtság esetén kerülendő.

 

/Forrás: Dr. Kmeth Sándor – Herbárium 118.old.-120.old./

ELŐFORDULÁSA

Európában, Ázsiában, Amerikában és a világ más területein eltérő változatban ugyan, de gyakorta előfordul. A rozmaringhoz kissé hasonlatos félcserje a mediterrán éghajlatot kedveli. Magyarországon is kedvelt kerti dísznövény. Jelenléte távol tartja az élősködőket, tetveket, ezért biokertészetekben a permetezés helyett javallt a többi növény közé ültetni.

GYŰJTÉSE

A gyűjtendő rész a virágos szár és a levél. Nyár közepétől gyűjthető, lehetőleg nagy nyári melegben, telihold idején. Érdemes a szárazabb időszakokat kivárni, mert olyankor illóolajban tartalmasabb a növény. Száraz, árnyékos helyen, esetleg letakartan szárítsuk, és lezártan tároljuk, hogy erejét megtartsa. Egy év tárolás után azonban így is erejét veszti.

FELHASZNÁLÁSA

Gyógyászati célból felhasználhatjuk a friss növényt, illetve annak töretét, kipréselt nedvét, tinktúráját vagy vízgőz-desztillációval kinyert illóolaját, valamint a szárított növényt áztatmány, forrázat, füst és por formájában.

A hagyomány szerint a fokhagymához hasonlóan démonűző, távol tartja az ártó influenciákat, füstje személytisztító és temetkezési szertartások kelléke.

ÍZE

Aromás, keserű, fanyar

ENERGETIKAI HATÁSA

A szelet fokozza, a tüzet emeli, a vizet csökkenti. Szárító, életerőt (odzsaszt) tápláló hatású.

ÁLTALÁNOS HATÁSA

Hevítő vértisztító, szélhajtó, nyugtató, feszültséget csökkentő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, féregűző, vízhajtó, izzasztó, vérnyomáscsökkentő. Szív- és gyomorerősítő.

LÉLEKTANI HATÁSA

Száműzi a szennyes gondolatokat, a félelmeket, a zavaros képeket. Megtisztítja az álmokat, elűzi az álmatlanságot. Frissíti az elmét, fékezi az alantas vágyakat. Növeli az akaraterőt, a visszafogottságot, szünteti a mérgelődést, a lehangoltságot. Fokozza a rend, a tisztaság, a megbékélés érzését.

RÉSZLETES ISMERTETÉSE

A friss növény elrágása vagy a hígitott tinktúrával, illetve illóolajjal történő rendszeres öblögetés fertőtleníti a száj sebeit, a gyulladt fogínyt, csökkenti a kellemetlen szájszagot. Enyhíti a fog fájását, ha a levendula illóolajával öblögetünk vagy a fog környezetét bedörzsöljük.

Fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, annak emésztőenergiáját, szünteti a gyomorrontást, az émelygést, a hányingert, a puffadást, ha borban főzve, áztatva vagy épp forrázat formájában fogyasztjuk.

Forrázata megtisztítja a béltraktust az emésztetlen, lerakódott, erjedő salakoktól, mérgektől. Szünteti a dugulásokat, a görcsös elzáródásokat, megakadályozza a béltartalom erjedését. Erős szélhajtó, puffadást fakasztó hatású. Bélférgek ellen bármilyen formában hatásos.

A máj fertőzéseit, gyulladásait a rozmaringhoz hasonlóan szünteti. Sárgaság esetén híg forrázata fokozott ellenőrzés mellett, kúraszerűen javallt. Az epetermelést fokozza, az epét hajtja, fiatalítja és fokozza zsíroldó, emésztő hatását.

Enyhén melegíti a vesét, tisztítja annak szűrőrendszerét. Forrázata vagy boros főzete hatékony vízhajtó. Veseciszta, húgyúti fertőzés, hólyaghurut esetén kúraszerű alkalmazása petrezselyemmel, királydinnyével, kevés borókával együtt kívánatos.

Az idegrendszerre enyhe nyugtató, zsibbasztó, ugyanakkor fiatalító hatású is, ezért a diákok vizsgára készülés idején gyakran bedörzsölték vele a fejüket, vagy koszorúként viselték. Szünteti a szédülést, a szédelgést, az ájulási hajlamot, az ideggyengeséget. Szorongásos, pánikra hajlamos állapotok kezelésére, stressz oldására külsőleg olajos masszázs vagy bedörzsölés formájában, belsőleg a már említett módon javallt. A migréneredetű fejfájásra bedörzsölőszerként alkalmas homlok-, halánték – és tarkótájon.

Javítja a keringést, ellágyítja, tágítja az összehúzódott érfalakat, rendszeres fogyasztása feloldja lerakódásaikat. E hatását fokhagymatinktúrával kombinálva javíthatjuk. A bedörzsölt, borogatott területek vérellátását fokozza, érgörcseit oldja, ezért például végtagok érszűkülete esetén alkalmazandó. Csökkenti a szív terheltségét, javítja saját vérellátását, miáltal enyhíti a szívfájdalmakat. A koszorúér-problémák kezelésében elengedhetetlen.

Az izmok csomóit, feszültségét szünteti, erejüket, tónusukat, frissességüket fokozza, ezért izomsorvadás, -szakadás, -húzódás esetén bedörzsölőszerként, borogatásként hasznos.

A keresztcsonttájék bedörzsölésével csökkenthetjük a deréktáji fájdalmat, merevséget.

A bőr fertőzéses, gombás megbetegedéseinél, gennyes sebeinél, rovarcsípésnél, kutya- vagy kígyómarásnál, csalánkiütésnél, kelések, bőrgyulladások, égési sérülés esetén érdemes az érintett területet a levendula forrázatával, tinktúrájával bedörzsölni vagy borogatni, vagy azzal fürdőt készíteni. Ezzel párhuzamosan javallt belsőleg is fogyasztani.

Folyással, viszketéssel, gyulladással járó nemi betegségek kezelésekor igen javallt fürdő, bedörzsölőszer és belsőleg boros főzet, forrázat formájában. Segít a havi vérzés megindításában, a tisztulás hatékonyságának fokozásában, és csökkenti a kismedencei görcsöket, a hasfájást.

Meggyorsítja a véraláfutások felszívódását az alkoholos kivonatával való bedörzsölés vagy borogatás.

ELLENJAVALLAT

Gyomorfekély, kiszáradás, tűztúlsúly esetén kerülendő. Éterikus olaját inkább csak hígítva használjuk.

 

forrás: Dr. Kmeth Sándor – Herbárium (Szeged, 2013)

ELŐFORDULÁSA                                             

A napsütéses mezők, pusztaságok virága. Sík vidéken alacsonyabb növésű fajtája képes egybefüggő pázsitot alkotni. Kevésbé tápanyagdús talajokon, homokon és sziken is előfordul.

GYŰJTÉSE          

Csak a virágot gyűjtjük. Nyár közepe felé, lehetőleg telihold idején érdemes szedni, a kora délutáni napsütés erejét kihasználva. Szárítása a közvetlen napsütés elkerülésével, száraz helyen történjék, és hogy aromáját megőrizhesse, lehetőleg zárt edényben tároljuk.

FELHASZNÁLÁSA            

Frissen szedve és megtörve pakolásként alkalmazhatjuk gyulladt, gennyedő seb¬re, mert a sebet kitisztítja. Leve alkalmas a megégett, leégett bőrfelszín nyugta- tására. Forrázatának felhasználása széles körű: öblögetőként, lemosóként, borogatóként, áztatóként, fürdőként, inhaláló főzetként vagy közvetlenül fogyasztva egyaránt hasznos. Illóolaját aromaterápia során vagy kenőcsök készítésére használhatjuk. Belsőleg egy teáskanálnyi javallt egy bögrényi vízbe.

ÍZE

keserű, aromás

ENERGETIKAI HATÁSA 

A szelet fokozza, a tüzet és a vizet csökkenti.

ÁLTALÁNOS HATÁSA    

A kamilla hűtő vértisztító, erős gyulladáscsökkentő, izzasztó, nyugtató hatású. Fertőtlenítő, tisztító hatása felszámolja a gyulladást kiváltó okokat, emellett jelentősen hűt. Felszárítja a test üregrendszerében felhalmozódott, a csatornák falára lerakodott nyákokat, hurutokat. Nyugtató hatása a nyugtot nem hagyó szennyeződések felszámolásán, tompításán, eltávolításán keresztül valósul meg. Ezt aromájának köszönheti, amely nagyobb dózisban émelyítő, hányingerkeltő hatású. Test szerte szünteti az égő érzéseket. Csökkenti a szervezet általános terheltségét, könnyít Enyhe hashajtó, székletlazító hatású. A nedveket, a folyamatokat mozgásra bírja. Szélhajtó tulajdonságú. Aromája erősíti az átalakító, tisztító finomtűz-eszenciát (agni), keserű íze ellenben az éles, forró, nedves minőséget a tűzmérgekkel együtt csökkenti.

Mivel a növényvilágon belül asztrológiai szempontból a Naphoz tartozik, mondhatni, hogy a sérült felszíneket bearanyozza, kóros kisugárzásukat aranyszínűvé változtatja, és az élő szövet pácleve.

LÉLEKTANI HATÁSA

Az elmét hatékonyan tisztítja, a megsértett szívet megnyitja. A békétlenkedő, szennyezett, túlterhelt, ingerlékeny gondolatvilágot megnyugtatja. A lélek lángoló sebeinek tüzét oltja, a forrongó érzelemvilágot, a rosszindulatot csillapítja. Fokozza a tudat védekezőképességét a fertő ellen. Erősíti a szeretet és a barátság tiszta érzését, szünteti a gyűlölködést. Gátolja az intrika és az elégedetlenség kialakulását. Higgadtságra, megértésre hangolja az idegességre, ingerlékenységre, kötözködésre hajlamos embereket

RÉSZLETES ISMERTETÉSE             

Foghúzás, szájsebészeti beavatkozás után vagy szájüregi sérülésekre, ínygyulladásra igen jótékony forrázata öblögetőként

A kamilla képes helyreállítani a leromlott, túlterhelt emésztést A gyomorban és a belekben lerakódott hurut emésztetlen táplálék negatív hatását szárítással, fertőtlenítéssel korrigálja. Nagyobb mennyiségben, töményebben hánytató hatású, ezáltal alkalmas a gyomor tisztítására, de hánytató hatása gyömbérrel meg is előzhető. Az erjedő folyamatokat meggátolja. A túltermelt emésztőnedvek okozta felmaródásokra szintén jótékony hatású, a gyomorfekély tünetei mellett a gyomorégést is csökkenti.

Az epe termelését visszafogja, így megakadályozza a vékonybéltartalom, illetve a vér túlhevülését Bélgombásodás ellen ezerjófüvei, orbáncfűvel, édesköménnyel keverve hatékony forrázat készíthető belőle. Krónikus vagy akut vastagbélgyulladás kezelésénél szintén hatékony gyulladáscsökkentő, de szárító hatását például fehér¬mályva gyökérrel ellensúlyozni kell, mert hosszú távú, éveken keresztül tartó rend¬szeres, egyoldalú fogyasztása a bélbolyhok sorvadását, a bélfalak kiszáradását, gyengülését eredményezheti.

Aranyér begyulladása esetén rendszeres lemosásra vagy ülőfürdőként alkalmazva hatékony. A légzőrendszer simaizmait nyugtatja, a bennük pangó nyálkát, felgyülemlett szennyeződést ürülésre kényszeríti, és szárítja a légző felszínt Ezért légcsőhurut tüdőgyulladás, nedves asztma, arcüreggyulladás esetén üdvös gőzével inhalálni.

Kesernyés íze felerősíti az idegrendszer működését ám huzamos használata csökkentheti terhelhetőségét Az idegeket megtisztítja a fals ingereket létrehozó, ingerlő anyagoktól. Ezáltal az idegrendszert közvetett úton megnyugtatja. Immunerősítő hatású.

Sűrű főzetébe áztatva a haj aranysárgára színeződik, és életerőssé válik.

A tűzpálya szerveinek működését jelentősen redukálja, így a szemben keletkező mindenfajta gyulladás, fertőzés elsőrangú gyógyszere. Ilyenkor a szemet langyos forrázatával borogatás formájában alaposan áztassuk, mossuk ki.

A bőrön, egyéb hámfelszíneken keletkező gennyes, fertőzött és gyulladt sebekkel, égési sérülésekkel, kelésekkel is érdemes hasonló módon eljárni, mert ez lerövidíti

a gyógyulási időt. Az illóolajával készült, tápláló kenőcs elmulasztja a kiszáradás vagy felmaródás miatt érzékennyé vált, kipirosodó, begyulladó, sebesedő bőrfelszín égő érzéseit, tüneteit Ugyanígy az allergiás és gombás bőrfelszínt is gyógyítja.

Virágjának forrázatát hasonló okokból szokták hüvelyöblítésre alkalmazni. A méh simaizmait nyugtatja, így a menstruációs görcsöket képes csökkenteni. Erősebb forrázata serkenti a menstruációt. Állítólag lerövidíti a vajúdás idejét.

Belsőleg nemcsak a test nedveinek hűtésére, hanem fertőtlenítésükre is alkalmas, ezért legalább egy hétig tartó kúrája mind a hét szövetelemet tisztítja.

A nemi túlhevülést és az ezzel kapcsolatos enyhébb fertőzéseket, gyulladásokat forrázatának használata kívül, belül egyaránt hatékonyan mulasztja.

ELLENJAVALLAT              

Kiszáradt állapotok, várandósság, szoptatás esetén csak nagy elővigyázatossággal vagy egyáltalán ne fogyasszuk! Nagy dózisban hányingerkeltő

 

forrás: Dr. Kmeth Sándor – Herbárium (Szeged, 2013)

Legnépszerűbb termékeink

Az oldalon sütiket használunk, melynek segítségével oldalunk látogatottságát mérjük, valamint a közösségi portálokon található oldalainkhoz való gyors hozzáférést biztosítjuk. A sütik segítségével információkat osztunk meg hirdetési, közösségi média és elemző partnereinkkel a weboldalunk, illetve közösségi oldalaink használatáról, melyek alapján statisztikák, illetve hirdetések készülhetnek. A weboldal további használatával beleegyezel a sütik használatába. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás