Fűszerek és gyógynövények kora őszre a testi-lelki egészséghez
…Sőt, nemcsak az egészséghez, hanem a nyugalomhoz és örömhöz is fontos növényeket, a növényekkel pedig recepteket hoztunk ebben a cikkben! A kora őszi, vagy akár még indián nyári időszak számos finomságot, illatos fűszer- és gyógynövényt tartogat, amelyeket Neked is érdemes beszerezni és használni.
Védekezés a klasszikus kora őszi betegségek ellen
A kora őszi időszakban hajlamosabb lehet az ember kicsit összezuhanni, mind testileg, mind lelkileg. Az óvoda-iskola megkezdésével a gyerekek ráadásul könnyen haza is viszik a különböző vírusokat, amik könnyen ledönthetik a lábáról az embert. Mivel a hideg idő beköszöntével a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is csökken, az immunrendszer is legyengül, ez pedig a lelki levertséggel kombinálva könnyen kisebb bajokat okoz.
A lelki egyensúly megőrzése érdekében mi mindenképp javasoljuk, hogy tarts otthon étkezési tisztaságú CITROMFÜVET szárított formában, amelyből bármikor készíthetsz egy finom teát. A nem étkezési tisztaságú változat pedig mehet is illatzsákba vagy párnába, hogy mindig a közeledben legyen! Beleszórhatod akár a fürdővízbe is, így garantált az ellazulás, a nyugodt idegrendszer pedig a védekezőkészséget is segíti. (Bizonyára számodra sem mondunk újat azzal, hogy a stressz gyengíti az immunrendszert és fogékonyabbá tesz a fertőző megbetegedésekre.)
Készíts gyógynövénypárnát magadnak: ITT megtalálod hozzá az összetevőket!
Ha megtámogatnád a szervezeted…
Célzottan immunerősítésre kiváló gyógynövény a HOMOKTÖVIS és a CSIPKEBOGYÓ, amiknek C‑vitamin tartalma rendkívül magas, de szuper antioxidáns és sejtvédő például KERTI KÖRÖMVIRÁG is.
Egy bögre tea csodákat tesz testtel, lélekkel!
A már említett citromfű mellett, érdemes más gyógynövény-teákat is kipróbálni, a kora őszi időszak remek alkalom a kísérletezésre. Sokan már ilyenkor indítják a bekuckózós napokat: a főképp erdőszéleken, árokpartokon élő HAMVAS SZEDER egészen kiváló alapanyag a teához, a nyárutó idején termő növény szárított leveléből készült főzet antioxidáns hatású, továbbá nagyon finom is. A begyűjtés után kiválogatott, szárított BORÓKA TOBOZBOGYÓ gyakran összetevője vizelethajtó teáknak, így például az őszi időszak elején ideális méregtelenítő kúrák során is gyakran használt alapanyag.
Ha bögrédben még a nyarat idéznéd meg, akkor pedig érdemes szárított, étkezési tisztaságú LEVENDULÁT is felhasználnod a teához, ennek csodás illata biztosan visszahozza a kellemes, napsütötte perceket, miközben a lelkedet is simítja, nyugtatja!
Az indián nyár ízei – hogyan teremtsd meg a nyárutó hangulatát a tányéron?
Nem minden gyógynövény fűszer, de minden fűszer gyógynövény, szoktuk mondani – azért, mert igaz. A tányérodra is bármikor csempészhetsz kellemes hatásokkal bíró, egészséges illatokat és ízeket a zöldfűszerek segítsévégel, pár tippet pedig ahhoz is hozunk, mit és milyen kombinációban válassz ebben az időszakban!
Az indián nyárba még bőven beleférnek a friss saláták, a nyári lángosok, palacsinták, sült szalonnák ízei után pedig ideálisak is. (Vannak, akik úgy gondolják, ősz elején mindenképp érdemes diétázni, hogy a szervezet egy kicsit felfrissüljön, felkészüljön az új időszakra.)
A saláták esetén mindig az összetevők a legfontosabbak, ugyanúgy az „alap zöldeket”, mint a fűszerezést tekintve. Ha nem szereted a zöld leveles zöldségek keserű ízét, próbáld ki a kicsit édesebb bébispenótot és a kimondottan friss ízű madársalátát. A jégsaláta sem rossz, ám annak legnagyobb része víz, ami az ízén és az állagán is érződik. Amit semmiképp sem javaslunk, ha nem bírod a kesernyés ízeket, az a pak-choi 🙂
Ezek mellé mindig érdemes valamilyen más állaggal bíró, tartalmas zöldséget is tenni, akár többfélét is. A paradicsom és az uborka mellett megpróbálhatod a ropogós szárzellert vagy kaliforniai paprikát is, de ha nem riadsz vissza az erős szagától, a póréhagyma is aduász lehet. Ilyenkor, nyár végén egyes gyümölcsök is frissítően hatnak a zöldsalátában, egyáltalán nem üt el az íze például a nektarinnak, a szőlőnek, illetve az almának és a körtének sem.
Ha klasszikus, zöldségekkel teletűzdelt salátát készítesz, az értelemszerűen bármilyen húshoz passzol, de önmagában is fogyaszthatod, vagy akár „laktatóra” is dúsíthatod. A csicseriborsó, a quinoa és a köles is kiválóak salátába keverve, de zabtörettel vagy bulgurral is finom lesz a végeredmény.
Ha kora őszi gyümölcsös saláta mellett döntöttél, akkor inkább sajttal mixeld, mind az ementáli-típusú sajtok, mind pedig a camembert remekül illik az ízvilághoz. Ami még extra lehet, ha magvakat is adsz hozzá: a pirított fenyőmag luxus összetevő, de napraforgóval helyettesíthető. Ha szereted a magokat, akkor a kesudió és a mandula is megállják a helyüket egy nyárutó salátájában!
Azt, hogy végül szeresd az elkészült salátát, nagyban meghatározzák a fűszerek, illetve az öntet, amelybe a fűszereket is belekevered!
- A só-bors-fokhagyma-olaj hármasnál egy picit tovább gondolkodva, kiváló zöldfűszeres öntet készíthető pillanatok alatt. Ebbe tegyél petrezselymet, bazsalikomot és koriandert, kiegészítheted citromborssal és egy kis lime-lével, az alapja lehet akár joghurt, akár olívaolaj is.
- A pikáns ízek kedvelői elmehetnek a gyömbéres-chilis vonal felé, amiben simán elfér az örök kedvenc fokhagyma, ez inkább olajos formában tud érvényesülni.
- Ha a joghurtos öntethez ragaszkodnál, akkor használj citromnádat, zellert, koriandert és lestyánt, és igazán különleges végeredményt kapsz.
- Amikor a salátádban domináns szerephez jut az uborka, joghurtban keverd el az alaposan összetört fetasajtot, (ne külön rakd a salátára), és ízesítsd fokhagymás olajjal, kaporral, illetve egy kis oregánóval.
- A gyümölcsös salátákhoz természetesen a mézes-olajos-gyömbéres öntet passzol leginkább, amit, ha citromfűvel is kiegészítesz, megidézi majd a nyarat.