Őszi finomságok testnek és léleknek
Bár a szeptember roppant kegyes volt velünk, igazi vénasszonyok nyara időt hozott, a lelkünk már a hulló faleveles erdőkben jár. A kirándulások során persze alaposan meg tud éhezni az ember, és olyan finomságokra vágyik, ami a testét is, lelket is kényezteti. Ilyeneket hoztunk most Neked is.
Az őszi ínyencségek „alapja” – sült sajtos-diós körte
Bár a körte önmagában sokaknak nem nagy kedvence, még az őszi gyümölcs iránt szkeptikusok szíve is ellágyul erre az eledelre gondolva. Fogj két duci körtét, vágd félbe, és szedd ki a csutkájukat, meg egy picit a húsukból. Vágj fel kis kockákra márványsajtot vagy camembert sajtot, (amelyiket szereted), és töltsd a körtébe. Ezután késsel rusztikusan apróra szelt dióval szórd meg, és mehetnek is a sütőbe 180 fokra. Addig süsd, míg a körte karamellizálódik, a sajt pedig kérgesedni kezd, a dió szélei megbarnulnak, és láthatóan még ropogósabbak.
Tésztasaláta az ősz ízeivel
Ha gyors és viszonylag könnyed finomságot keresel, készíts tésztasalátát! A majonézes verzióknál ez jóval lágyabb változat, és még őszt is tartalmaz – nem csak nyomokban. Főzz ki szarvacska, penne, kagyló vagy masni tésztát a szokott módon, majd szűrés után tedd félre. Jöhet a feltét!
Az alapját sütőtök jelenti majd: a már eleve megsült tököt vágd kockákra. Nagyszemű szőlőket vágj félbe, reszelj le egy zellert és egy almát, illetve vágj kockára 10–12 dkg füstölt sajtot vagy mozzarellát. Szószként keverj össze olívaolajat, balzsamecetet, sót, borsot, egy pici szerecsendiót és fahéjat, illetve petrezselymet. Mindent mindennel forgass össze, és pihentesd 2–3 órán át a fogyasztás előtt.
Még könnyebb verzióban, készíts madársalátát céklakockákkal, magkeverékkel és főtt tojással! Bár a zöldsaláta a nyarat idézi, megfelelő ízesítéssel és hozzávalókkal abszolút őszi étellé alakítható.
Édes-sós, „ősz hangulatú” melegszendvics
Ami kelleni fog hozzá: szendvicskenyér, földimogyoró-vaj, alma, fahéj és apróra szeletelt bármilyen magvak, reszelt ementáli sajt. Kend meg a négyzet-kenyereket mogyoróvajjal, majd halmozd rájuk az apróra vágott almát, amit előzőleg összekevertél a fűszerekkel és a magvakkal, illetve egy kevés citromlével. Ne álljon rajta túl vastagon ez a „ragu”. Ezután szórd le sajttal, és már sütheted is!
Őszi zabkása
A zabkása jól variálható reggeli, és miért maradnának ki belőle az őszi finomságok? Készíts el egy alap kását, és forgasd bele a következőket: csokipasztilla vagy apróra vágott csokoládé, házi szilvalekvár, kockára vágott alma, szeletelt dió / mogyoró / mandula.
Komplett őszi menü-ötletek, ha vendégeket vársz – néhány ötlet, ha kifogynál belőlük… 🙂
Sütőtök-krémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal + vörösboros húsgombócok burgonyaágyon + szilvás lepény
Könnyű őszi zöldségleves + erdei gombás marharagu köleskörettel + sütőtökös pite
Céklakrémleves + diós-bundás pulykamell sütőtökös burgonyapürével + birsalmás tiramisu
„Kajakóma” után jólesik a délutáni szundi…
Ezt az alvás szakértőiként mi tudjuk a legjobban. A Szénafüvek párnái nemcsak otthon, de erdei kirándulások során is jó szolgálatot tesznek a fejed alá, a kisebb méretek bármelyik hátizsákban elférnek.