4 tavaszi fűszernövény + 3 különleges, mégis egyszerű recept
A fűszernövények a tavasz egyik legkedvesebb csodái. Illatosak, ízesek, tele vannak hasznos tápanyagokkal – általában olcsó megoldást jelentenek a vitaminbevitelre is. Mi most 4 fűszernövényhez hoztunk Neked 3 izgalmas, nem hétköznapi receptet, amelyek – bízunk benne – hogy tavaszi kedvenceid lesznek majd!
Bazsalikom, az illatos mediterrán mámor
A bazsalikomot nehéz nem szeretni. Ahogy az olasz konyha gyakorlatilag értelmét veszti nélküle, ugyanúgy mi is szegényebbek lennénk egy izgalmas illat- és ízvilággal, ha nem lenne az életünk része!
Noha szárított változatban is elérhető, ilyenkor, tavasszal, mindenképp a friss bazsalikom felhasználását ajánljuk Neked. Cserépben már 4–500 Ft-ért beszerezhető, és ha megfelelően gondját viseled, akkor egész szezonban ellát friss, illatos-ízes levelekkel.
Bazsalikom-recept tavaszra: Zöld & friss salátaöntet
Hozzávalók:
- 10–12 közepes / nagyobb bazsalikomlevél frissen szedve
- 7 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- (kihagyható!) fél evőkanál majonéz vagy aioli – utóbbi egy majonézhez hasonló, ám könnyebb és tojásmentes spanyol szósz olívaolajjal, fokhagymával és citrommal, kapható itthon is tubusos formában
- 1 evőkanál langyos víz
- 1 gerezd kinyomott fokhagyma
- kevés só és bors
A bazsalikomot vágd egészen apróra. Minden más alapanyagot tölts egymásra egy szélesebb szájú, lezárható üvegben. Dobd rá végül a bazsalikomot is, és alaposan rázd össze az egészet. Hűtőben pár napig tárolható, de minden használat előtt fel kell rázni, mert a különböző sűrűségű összetevők elválnak egymástól – így viszont gyorsan megint homogén lesz a szósz.
A saláták mellett isteni például roston sült csirkemellre vagy grillezett sajtra is. Extraként kiegészítheted reszelt parmezánnal, vagy bármilyen más nagyon kemény sajttal.
Petrezselyem, az imádni való aduász
A petrezselyem gyakorlatilag a konyha lelke lehet: szinte mindenhez illik, és azon kevés zöldfűszerek egyike, amelyek a hagyományosan magyaros, paprikás ételeket is kiegészíthetik. (Azért mondjuk oregánóval nehéz elképzelni egy paprikás krumplit, ugye? Bezzeg a petrezselyem – ha az alapreceptben nem is szerepel, ízletes lesz az eredmény, amennyiben mégis kipróbálod hozzá.)
Szintén nevelhető kis cserepes változatban, bár valamelyest „hisztis” növény, ízével mindent meghálál. Szárított formában szintén kapható, de sajnos sokat veszít aromájából, így, ha teheted, frissen főzz vele.
Recept tavaszra: szupergyors, könnyű spagetti SOK petrezselyemmel
Hozzávalók:
- 2 nagy csokor friss petrezselyem
- 400 gramm durumtészta
- olívaolaj
- 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 evőkanál citromlé
- só, bors, apróra vágott chilipaprika (opcionális)
- kb. 2–3 evőkanál reszelt kemény sajt
- 1 marék kesudió
A kesudiót, a megmosott, de már száraz petrezselymet, a sót, a borsot, az olívaolajat turmixold össze. Mehet hozzá a citromlé és a fokhagyma, majd mixeld tovább. Nem baj, ha túl sűrű – mindjárt mondjuk, miért. Tedd fel főni a tésztát olívaolajjal, sóval, és a lobogó vízből annyit merj – 1–2 evőkanál lesz kb. – a szószba, amennyitől lazább, de nem túl folyós állagot kap. Ha a tészta kész, szűrd le, és forgasd át alaposan a tésztával, illetve a reszelt kemény sajttal. Végül, ha szereted a csípőset, akkor chilivel + friss petrezselyemmel díszítsd.
Borsmenta, a frissítő szellő
A borsmenta sokak számára fogkrém-illatot, mojito koktélt és nyári limonádét jelent, felhasználása azonban ennél kreatívabb is lehet. Egyrészt, a háztartásban úgy eleve sok-sok dologra hasznosítható, fertőtlenítéstől az illatosításig, ételek esetén pedig közel sem csak a frissítő italok és hideg gyümölcslevesek fűszereként érdemes foglalkozni vele.
Hasonlóan fentebb sorolt két „barátjához”, a borsmenta is cserepesen nevelhető, miközben beillatozza a teljes konyhát… De melegebb időben nyugodtan kiteheted már a teraszra, ablakba is.
Recept tavaszra: Rozmaringos-mentás paradicsomleves
Mivel a rozmaring szintén a tavasz egyik csodás fűszernövénye, mindenképp olyan receptet akartunk hozni harmadikként, amelyben ő is helyet kap. Ez az igazán különleges paradicsomleves pont ilyen!
Hozzávalók:
- kb. 2 db paradicsomnak megfelelő hámozott, darabos konzerv-paradicsom
- 200 gramm paradicsompüré
- 2 dl paradicsomlé
- 3 dl zöldség- vagy húsleves-alaplé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- ízlés szerinti mennyiségben borsmenta-levelek
- 3–4 szál friss rozmaring
- 7–8 nagyobb levél bazsalikom
- só, bors
A paradicsomféléket, a fokhagymát és a sót, borsot és a zöldfűszereket turmixold össze, miközben az alaplevet az olajjal felteszed a tűzre egy fazékban. A turmixolt paradicsomos egyveleget öntsd bele, majd addig főzd, míg egyet-kettőt „rottyan”, ekkor már kész is van.
—————————————————————————————————————————————————————–