Nyald meg a sót! Te ismered a legfontosabb sófajtákat?
Írtunk már korábban a sóról, főként sópárnáink vonatkozásában; sőt, egy videós anyagunkban beszélgettünk is róla. De a só kiapadhatatlan témaforrás, mindig van róla mint mesélni, már csak azért is, mert életünk egyik legfontosabb alkotója! Gondolj csak bele… A sónak a létén nem gondolkodunk, észre sem vesszük; ám hiánya mégis azonnal szembetűnik. Ha nincsen só, nincs íz, nincs élet…
Ismerd meg a legfontosabb sófajtákat!

Himalájai só
Himalájai só
Az utóbbi évek igazi sztársója, a rózsaszínes árnyalatú himalájai vagy Himalaya só. Nevét eredetéről kapta, ugyanis a Himalájában található Khewra sóbánya legmélyebb rétegéből hozzák a felszínre. Színét egyébként vas-oxid tartalmának köszönheti. Gyakran hallani arról, hogy egészségesebb, mint más sófajta, de ez csak a jó PR-jának köszönhető: nem egészségesebb, mint más tiszta forrású kősó, azonban tény, hogy kiváló minőségű, kellemes ízű és még jól is mutat egy őrlőben a konyhapulton!
Finomított só
Gyakori sófajta, más néven asztali sónak is hívjuk. Forrásai lehetnek tengerek és sóbányák egyaránt. Kémiai eljárásokkal válik sima állagúvá és fehér színűvé, illetve általában összetapadás-gátló kalcium-karbonátot vagy magnézium-karbonátot is kevernek hozzá.
Tengeri só
Szintén népszerű változat, sok háztartásban van jelen. Óceánokból és tengerekből nyerik, finomítatlan formában állítják elő. Ásványianyag-tartalma magas, található benne például jód, mangán, vas, kálium és kalcium is. Azonban sajnos a tengeri szennyeződések is jelen vannak a tengeri sóban.
A tengeri sónak létezik finomított változata is, amikor ipari úton állítják elő. Ebben az esetben szennyezőanyagoktól sem kell tartani, viszont a só ásványianyag-tartalma is alacsonyabb. Jódot általában mesterségesen adnak hozzá, innen a név, hogy „jódozott tengeri só”. Ez valójában egy finomított tengeri sóra utal.

Szénafüvek sópárna – és a kősó, ami benne van!
Kősó
A kősót sóbányákból hozzák fel, a sók minősége egyenként eltérhet egymástól. Közismert, népszerű és nagyon tiszta sót biztosít például Parajd, ahol a sóbányák igazi kulturális kincsek is. A kősónak hívott só mindig finomítatlan, erről szürkés, barnás, esetleg kékes vagy vöröses színe is árulkodik. Mivel nem kerül hozzájuk adalék a forgalmazásban sem, így a sószemek „vetemedhetnek”, időnként összeállnak, máskor szétesnek és „szöknek”. Egy kis érdekesség: ügyvezetőnk nagyon szereti a kis üveges, vékonyabb sószemeket eszegetni 🙂 Ha az ember sós ízt kíván, ez sokkal egészségesebb alternatíva, mint bármilyen nassolnivaló után nyúlni, szóval, Neked is csak ajánlani tudjuk!
Minden Szénafüvek sópárnába magas tisztaságú, kiváló minőségű kősó kerül. A só már önmagában fontos fertőtlenítő hatású anyagunk, a párnákhoz adott 4 féle gyógynövényből álló keverék pedig fokozza ezt a hatást.
Mire, hogyan tudsz használni egy Szénafüvek sópárnát?
- A sópárna segít, hogy kitisztuljanak a légutaid;
- felmelegítve vagy lehűtve segíthet enyhíteni a különféle fájdalmakat;
- fertőtlenítő hatása miatt kiváló antibakteriális anyag;
- lehűtve bőrnyugtató jellege miatt is alkalmazható.
Szerezz be Szénafüvek sópárnákat az egész családnak: migrénre, csípésekre, görcsökre, menstruációs fájdalomra, megfázás esetén, fülfájásra, húzódásokra is szuperül bevethető kiegészítő, tünetenyhítő kezelésként!

Fekete só Hawaii-ról
Fekete só
Nagyon különlegesek a fekete sók – azért a többes szám, mert kétfélét különböztetünk meg belőlük. Az egyik szintén a Himalájában található Kala Namakrára utal, ami igazából nem is fekete, csak a rózsaszín egy sötétebb árnyalatát hordozza. Érdekessége, hogy meglehetősen kénes íze van, ami alkalmassá teszi például a növényi étrendben tojásíz-pótlásra.
A másik fekete só pedig Hawaii-hoz köthető, az onnan származó Hawaii Lava lávasó, és ez már valóban fekete színű! Lepárlás előtt a tengervízhez aktív szént kevernek, ez adja hozzá a színt, illetve különböző ásványi anyagokat is a sóhoz.
Kóser só
Igazából minden só kóser, azonban a kimondottan kóser sóként emlegetett termék nagy szemcsemérete miatt kapta a nevét. Minél nagyobbak a sószemek, annál inkább felszívják a nedvességet, így ideálisak például a húsok vértelenítésére is. Ebből következően egyébként például konzerválásra is alkalmas változat a kóser só.
Melyik só a kedvenced a felsoroltak közül?