Keresés az oldalon

3 imádni való gyógynövényes ital novemberre

3 imádni való gyógynövényes ital novemberre

Beköszöntött az ősz utolsó, borongós, sötét hónapja. De a november is rejthet ám csodákat, ebben segítünk most mi is! Imádni való, melengető, szerethető, búskomorság-űző italokat hoztunk Neked, amelyek ráadásul finom és egészséges gyógynövényekkel készülnek.

#1. recept: illatos-hangulatos-gyógynövényes ital, hűs őszi napokra: almatea gyömbérrel és szegfűszeggel

A kicsit kele­ti­es illa­tú-ízű alma­tea reg­gel és nap­köz­ben is ízle­tes, átme­len­ge­tő fris­sí­tő lehet. Összetevőinek köszön­he­tő­en nem­csak a tes­tet, hanem a lel­ket is segít fel­for­ró­sí­ta­ni, hiszen ősszel is kell egy kis tűz… 🙂

Hozzávalók & a gyógynövényes ital receptje

  • egy köze­pes alma
  • egy kis­ka­nál­nyi egész szegfűszeg
  • egy evő­ka­nál­nyi reszelt gyömbér
  • méz, aho­gyan szereted
  • 0,75 l víz

Forrald fel a vizet, majd tedd bele az elő­ző­leg fel­koc­ká­zott almát. Meghámozni nem szük­sé­ges, mert a végén úgy­is le kell szűr­ni. Kicsit keverd át, majd mehet hoz­zá a gyöm­bér és a szeg­fű­szeg is. Várd meg, míg újra forr­ni kezd, ezután pedig fedő alatt, ala­cso­nyabb lán­gon főzd még 8 per­cen keresz­tül. Végül vedd le tűz­ről, pihen­tesd, amíg kihűl, szűrd le, és íze­sítsd méz­zel. Fontos, hogy a mézet akkor tedd bele, ami­kor már nem for­ró, hiszen így érté­kes táp­anyag-tar­tal­ma is megmarad!

#2. recept: pihentető esti finomság, ami az ágyban esik a legjobban: mexikói fűszeres kakaó

Mexikóban fűsze­rek­kel, aro­más gyógy­nö­vé­nyek­kel íze­sí­tik a kaka­ót, érde­mes Neked is kipró­bál­ni. Nemcsak melen­ge­tő, hanem külön­le­ges íz-élményt is sze­rez­hetsz vele magad­nak, főleg, ha sze­re­ted az ínyenc finomságokat.

Hozzávalók & a gyógynövényes ital receptje

  • 1,5 evő­ka­nál íze­sí­tet­len, „főz­ni való” kakaópor
  • 1,5 teás­ka­nál ehe­tő kakaó­vaj, (pél­dá­ul perui)
  • 2,5 kis­ka­nál nád­cu­kor, kókusz­cu­kor vagy tet­sző­le­ges alter­na­tív édesítő
  • 2 csi­pet őrölt fahéj
  • 1 csi­pet őrölt szerecsendió
  • 1 zúzott kardamommag
  • 1 vaní­lia­rúd kika­part belseje
  • 2 csepp mandulaaroma
  • 1,5 dl víz
  • 2 dl lan­gyos növé­nyi tej

Melegítsd fel a vizet, majd keverj el ben­ne min­dent a fűsze­re­ken kívül ala­po­san, kré­mes­re. Ezután a tej­jel foko­za­to­san, kever­ge­tés köz­ben öntsd fel ala­csony lán­gon / hőfo­kon főz­ve. Végül mehet­nek bele a fűsze­rek, kever­gesd tovább­ra is; a leg­jobb, ha gyön­gyö­zést látsz a tete­jén, ekkor van készen. Vedd le a tűz­ről, kicsit hűtsd le és szűrd át. A leszűrt kaka­ót mele­gítsd újra a vágyott hőmér­sék­le­tű­re, és bújj vas­tag taka­ró alá a töké­le­tes őszi estéhez…!

Gyógynövényes sópárna 4 féle gyógynövény keverékével

Gyógynövényes sópár­na 4 féle gyógy­nö­vény keverékével

Mi kell még egy csodás novemberi ellazuláshoz? Gyógynövény, gyógynövény és még több gyógynövény!

Véleményünk sze­rint egy gyógy­nö­vé­nyes for­ró für­dő vagy zuhany sós-tön­köly­pely­vás-gyógy­nö­vé­nyes für­dő­zsák­ja­ink­kal és egy illa­tos sópár­na az arc­ra, miu­tán a kakaó elfo­gyott cso­dá­kat tehet. A gyógy­nö­vé­nyek aro­má­ik­nak, ható­anya­ga­ik­nak köszön­he­tő­en segí­tik az immun­rend­szer erő­sí­té­sét és a köz­ér­ze­tet is javít­ják, míg a só anti­bak­te­ri­á­lis hatá­sa a baci­lu­sok elűzé­sé­ben vesz részt.

 

#3. recept: rozmaringtea „ősz” ízzel – nemcsak finom és melengető, hanem nagyon egészséges is

A roz­ma­rin­got leg­in­kább a bur­go­nya fűsze­re­ként ismer­he­ted – no meg, 10 gyógy­nö­vé­nyes keve­ré­ket tar­tal­ma­zó pár­ná­ink­ból is – de tea­ként is hasz­nos a fogyasz­tá­sa. Ilyenkor, ősszel-télen nyu­god­tan hasz­náld a szá­rí­tott vál­to­za­tot, ugyan­úgy éte­lek­be, mint tea készítéséhez.

Hozzávalók & a gyógynövényes ital receptje

  • 2 evő­ka­nál­nyi szá­rí­tott rozmaring
  • 1 liter víz
  • 1–2 dl fris­sen facsart narancs
  • pár csepp fris­sen facsart citrom
  • fél keze­let­len narancs lefej­tett héja
  • méz, aho­gyan szereted

Tedd fel a vizet a tűz­hely­re egy edény­ben, majd for­rald fel. Ezután hűtsd vissza 80 °C kör­nyé­ké­re. A roz­ma­rin­got töltsd bele egy tea­to­jás­ba, majd helyezd el a víz­ben, és áztasd kb. 4 per­cig. Vedd ki, és min­den íze­sí­tő­anya­got keverj el ben­ne, így is hagyd áll­ni 7–8 per­cig. Végül szedd ki a narancs­héj-dara­bo­kat, és már lehet is inni! Tipp: ezt a teát azért nem sza­bad főz­ni a klasszi­kus módon, mert, bár akkor maga­sabb ható­anyag-tar­tal­ma lesz a roz­ma­ring­nak, egy­faj­ta keser­nyés íz is meg­ér­ke­zik vele, ami az ázta­tás­sal viszont elkerülhető.

Melyik gyógynövényes receptet fogod kipróbálni novemberben? Írd meg nekünk! 🙂

Gyógynövényes párnák szakértőktől, szeretettel – Szénafüvek Manufaktúra, az ország első gyógynövényes párnáinak készítői. Szerezd be a család új alvócimboráit!