A szeretet kifejezésének öt módja. A negyedik szeretet-nyelv: szívességek - Szénafüvek Családi Manufaktúra

Keresés az oldalon

A szeretet kifejezésének öt módja. A negyedik szeretet-nyelv: szívességek

A szeretet kifejezésének öt módja. A negyedik szeretet-nyelv: szívességek

A szeretet kifejezésének öt módja. A negyedik szeretet-nyelv: szívességek

„A szeretet nyelve egyetemes. Ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárást beszélünk.” /Gary Chapman/

A szeretetét mindenki másképp fejezi ki. Van, aki könnyedén, minden lehetséges módon képes, rá. Van, aki nem tudja szavakba önteni, de tetteivel kifejezésre juttatja. És van, akinek komoly problémát jelent bármilyen módon előhívni a lelke mélyén szunnyadó érzelmeket, így nem is csoda, hogy a másik fél nem érti, nem érzi.

Valentin napig tartó sorozatunkban minden nap bemutatunk egy szeretet-nyelvet, íme hát a negyedik:

Szívességek

Ha a feleség a férjtől azt hallja: „Tudom, hogy szeretsz, mert mindig tiszta és rendes körülöttem minden, főzöl, mosol, vasalsz rám”, akkor elképzelhető, hogy a szívességek az ő szeretetnyelve. Mindezek a tevékenységek kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek tervezést, időt és fáradságot igényelnek. Jézus egy egyszerű, de nagyon hatásos példát mutatott a szolgálatra: megmosta tanítványai lábát. Tartsuk szem előtt, hogy a szívesen végzett szolgálatokat nem lehet kikényszeríteni, csak szabadon adhatjuk, s fogadhatjuk el egymás szolgálatait.

Sokan elsősorban akkor érzik társuk szeretetét, ha tapasztalják részükről a szolgálatkészség cselekedeteit. A cipők elrakása, a baba tisztába tevése, a mosogatás, a kocsi lemosása, a porszívózás vagy a fűnyírás a legékesszólóbb szerelmi vallomásként hat arra, aki elsősorban a „szívességek” nyelvén ért.

Három fontos igazság a párkapcsolatban:

  • Amit az emberek a szerelem hatása alatt megtesznek egymásért, azt nem feltétlenül teszik meg a szerelmi láz elmúltával, a házasságban. Mikor „kijózanodunk”, újra azok leszünk, akik voltunk, mielőtt szerelembe estünk.
  • A vádaskodás és a követelőzés könnyen éket verhet két ember kapcsolatába. Ha állandóan bírálgatjuk társunkat, talán beadja a derekát, és megteszi, amit akarunk, de ebben nem a szeretete fog kifejeződni. Legfeljebb irányt mutathatunk a szeretetnek: „Szeretném, ha lemosnád a kocsit.” – de kényszerrel nem megyünk semmire. Minden nap újra és újra el kell köteleznünk magunkat a szeretet mellett. Ennek legmegfelelőbb kifejezését úgy adhatjuk, ha utasítás helyett kérünk, és figyelembe vesszük egymás kéréseit.
  • A harmadik igazságot csak azok érthetik meg, akik valóban szeretnek. Azok a bírálatok adják számunkra a legjobb kulcsot házastársunk szeretet-nyelvének felismeréséhez, melyekkel a mi viselkedésünket kifogásolja. Bírálataink többnyire szoros kapcsolatban állnak saját érzelmi szükségleteinkkel. Mikor elégedetlenségünknek adunk hangot, valójában szeretetéhségünket fejezzük ki, ha nem is a legmegfelelőbb formában. Ha ezt megértjük, talán megfelelőbben tudunk reagálni társunk bíráló megjegyzéseire.

 

Forrás:

Gary Chapman – Egymásra hangolva
Gary Chapman – Az egyedülállók öt szeretetnyelve